Oscar Freire

Mixed Use

Client: Private | Architecte: Triptyque
Surface: 1400 m² | Terrain: 675 m²
Ville: São Paulo | Pays: Brazil
Terrain: 2010 – 2012

The architectural firm Triptyque has designed the Oscar Freire project, a group of three shops, a restaurant, a bar and an art gallery in São Paulo. The shops overlook the street, while the restaurant is located on the upper floors.

The project was conceived as a binary metal structure: a “ground” level that receives the shops, and a high level called “the Observatory”, which hosts the restaurant where Groupe Chez’s French-Brazilian restaurateurs have created their new place : At Oscar’s place.

The observatory is not a floor more, it is a building on a building, the city on the city. It opens a new dimension of growth by spanning the commercial complex and overlooking the Oscar Freire district of São Paulo.

Volume massive and cubic, the observatory is poised on an asymmetrical structure that confers kinetics and operates a disruptive effect between the street level and the upper level. Completely covered with stainless steel, the reflections become deformed and become blurred over time and tropical storms.

The architects of the agency Triptyque were strongly inspired by the concept of the space city of Yona Friedman created in 1959. It is an artificial topography composed of megacities above ground answering the problem of the galloping population of the big urban areas world. He draws a three-dimensional city that multiplies the original surface of the city with raised plans, and creates a new cartography of the territory.

The Oscar Freire Observatory apprehends architecture as a dynamic form, between materiality and potentiality, open to the interaction of users and climatic conditions. It was inaugurated in October 2013.

Directeur Général : Luiz Trindade | Chef de Projet: Aline D´Avola | Credits: Leonardo Finotti, Pedro Kok