Villa M

Hotel mixed-use

Client: Private| Architect: Triptyque + P. Starck interior design
Surface: 8000 m² | Ground: 1246 m²
City: Paris | Country: France
Schedule: 2015 – 2019

Villa M is a multi-purpose hotel-center focused on health; an innovative space proposing to create new dynamics and new practices. Designed by the Pasteur Mutualité Group, it brings together a creative team made up of Philippe Starck, artistic director and decorator, the Triptyque agency, for the architecture of the project and Coloco, a contemporary landscape studio, for its landscape design.

Composed of a minimal, airy and light structure, Villa M is the support of a vertical garden. This structure works in the manner of a giant metal trellis echoing the Parisian architecture developed in the early 19th century, and allows the building of 8000 m2 to easily register Boulevard Pasteur (Paris 15th). The team of landscapers, urban planners, botanists and gardeners of Coloco also worked in the direction of a global integration to the Parisian landscape.

The vocation of this atypical place to accompany a “cure-better” and a “live-better” is symbolized by an opening on the outside. Its transverse shape echoes the composite place that will be the Villa M. Designed as a large habitable and gardened infrastructure. It will host a hotel, a connected health house, a check-up area, but also student rooms, a restaurant, a bar, a conference area, a coworking space and a showroom for start-ups in the world of health. , what to promote in an innovative and dynamic way the brewing, the exchanges and the mutual aid between the different specialties and the different generations of health professionals.

Under the artistic direction of Philippe Starck, Triptyque accompanied by Coloco, designed the Villa M as an organic creation, a support for urban biodiversity, thus meeting the objectives of the plan of greening 2014-2020 of the City of Paris. It is a true garden building unique of its kind that will develop in a long time.

General Manager: Morgan Rappy | Project Manager: Daniel Böer | Credits: +IMG