Osny

Multimedia Library

Client: Osny City Hall | Architects: Triptyque + BIDARD & RAISSI
Surface: 1487 m² | Ground: 2150 m²
City: Ville d’Osny | Country: France
Schedule: 2012 – 2015

The multimedia library of Osny was designed by Triptyque’s architects as a covered urban space: an extension of the public space. The project is drawn setting the architectural plan free as much as possible, reducing the boundaries between the inside and the outside. The building is designed like a hall, emphasizing spatial fluidity and scalability of interior spaces for future adaptations.

The multimedia library is covered by a large canopy supported by concrete columns and bounded by a large glass curtain. Thanks to the glass, the building has a maximum transparency that puts spaces into perspective. Moreover, the walls no longer exist, optimizing the relation of the public equipment with the town’s life.

The library is built on two levels: on the ground floor, the visitors will find areas dedicated to children and young adults, and a relaxation area. The mezzanine will house offices and a meeting room. Finally, the areas of documentation and multimedia, as well as a working room, will be on the floor.

The Triptyque agency wanted to simplify the architecture so that the construction could be dedicated to the size of the spaces (ceiling height, full height windows).

The Osny multimedia library becomes, therefore, a symbol of fluidity and accessibility to information for everyone. It depicts and reaffirms the real social relations as the basis of the virtual worlds. According to Triptyque, the current multimedia library is a public place of accessibility and information exchange.
The construction of the multimedia library of Osny began in March 2014, and it should be delivered in June 2015.

Coordinateur: Morgan Rapy | Chef de projet: Morgan Rapy, Damien Murat | Crédits: Fernando Guerra