Oscar Freire

Mixed Use

Client: Private | Architect: Triptyque
Surface: 1400 m² | Ground: 675 m²
City: São Paulo | Country: Brazil
Schedule: 2010 – 2012

The architecture agency Triptyque was commissioned to design a complex in São Paulo with three shops, one restaurant, one bar and an art gallery. The shops should have access to the city, while the restaurant has to be housed in the upper floors.

The complex was designed as a binary metal structure: a “ground” level that receives the shops, and a “space” level called “the Observatory”, which houses the restaurant where the Franco-Brazilian restaurateurs of the Groupe Chez have created their new meeting place: Chez Oscar.

Located at a street where the buildings are next to each other, the observatory is not an additional stage, it is a building over a building, the city over the city. It opens a new dimension of growth spanning the shopping complex and overlooking the Oscar Freire neighborhood of São Paulo.

A massive and cubic volume, the observatory is balanced on an asymmetric structure that presents kinetics and operates a disruption between the street level and the superior level. Completely covered with stainless steel, reflections are distorted and blurred over time and due to the effect of tropical storms.

In this project, the architects from Triptyque were strongly inspired by the concept of Yona Friedman’s space city, created in 1959. It is an artificial topography composed of megacities aboveground responding to the problem of rapid population growth in large urban areas al over the world. It draws a three-dimensional city that multiplies the original surface of the city with elevated planes, thus creating a new map of the territory.

The Observatory Oscar Freire grasps architecture as a dynamic form, between materiality and potentiality, open to the users’ interaction, as well as to environmental conditions. It was inaugurated in October 2013.

General manager: Luiz Trindade | Project manager: Aline D´Avola | Credits: Leonardo Finotti, Pedro Kok