Largo do Arouche

Urban design

Client: São Paulo City Hall | Architect: Triptyque
Ground: 12 000 m²
City: São Paulo | Country: Brazil
Schedule: 2018

Largo do Arouche is an iconic square in the center of São Paulo for the locals, the LGBT community (since the LGBT Citizenship Center is located on Rua do Arouche, the same one that makes up the Square), but also by the flower market existing since 1953 and its newsstands. Through private public collaboration Triptyque Architecture is responsible for its urban requalification aiming at preserving the identity and history of the place and at the same time implementing contemporary elements in the area.

Day and night, according to a survey of people passing by every day, it was necessary to take two important fronts: security and cleanliness. In response we designed several measures starting with the lighting of the trees that will benefit the pedestrians and cars, the enlargement of the square and a system of drainage of rainwater with the renovation of evacuations.

We also design the street furniture of the place: a new flower market that will open on both sides and a newspaper stand protected under a metal structure forming a canopy on a central pillar that will collect rainwater. This kiosk will also benefit from a vertical garden fed by harvested rainwater and solar panels to be energetically autonomous.

The set of trees already planted will be preserved as part of the planning to create a community garden. For its preservation, the square will be equipped with public toilets whose design was awarded.

Finally the site will have a children’s area, a space for dogs, as well as a stage and a platform that will allow spontaneous demonstrations by the population.

Project manager: Julio Campos | Credits: Triptyque, Estúdio Modulo (3D perspectives), Egis, SETEC, SNEF, Readymake, Cidade em Movimento