INPI

Office Building HQE (positive energy)

Client: Natekko | Architect: Triptyque + Bidard & Raissi
Surface: 12.100 m² | Ground: xx m²
City: Courbevoie | Country: France
Schedule: 2009 – 2012

The project of the new INPI (French National Head Office for Industrial Property) head-quarters based in Courbevoie, near Paris, develops an opening towards the city as well as privacy within the building. It enhances the relation of the building with its surroundings for the well being of its occupants, and in order to minimize energetic needs. For this project, we have combined the ancestral technical of timber with the new ones of bioclimatic architecture.

​On the frontage, large picture windows emphasize natural lighting and contact with the outside. Inside, a patio hosts a lush garden, “green heart” of the project. Visible from the front, it blends in with the building´s contemporary lines and wooden structure. All workspaces receive direct daylight, and their layout is flexible (open or closed).

​For comfort and best energy savings, a geothermal system and a solar roof complete the positive energy use of this HEQ building.