Auby

City Hall Public Competition

Client: Auby City Hall | Architect: Triptyque
Surface: 1900 m² | Ground: 1572 m²
City: Auby | Country: France
Schedule: 2012

The project aims at rehabilitating the ancient city hall in order to make the indoor areas adapted to the functionality of the new equipment, and to magnify the beauty of its original architecture, in particular its roof frame. It houses the lobby and the Youth Service premises on the ground floor, as well as the Social Service premises and the media library offices on the first floor, where the existing floor will be maintained. In order to take full advantage of the existing building, the shared premises and the offices of the Cultural Service are hosted in a new space under the roof frame, easily accessible by the central staircase.

The building envelope and the intermediate floors are rearranged, but the roof is maintained in its entirety and its structure is revealed to the eye.

The building of the municipal archives is modified in order to host an events room in a unified space offering a great flexibility : a cathedral where the roof frame is also magnified. Technical and stocking spaces are created as a support for this room. For the facades, the remodeling follows a program which is similar to that of the ancient city hall. An individual square to the event room, which opens directly onto the Street Leon Blum, forms the secondary entrance of the equipment.

The covered extension follows the natural gradient of the ground between the ancient city hall and the municipal archives. It presents therefore a terraced floor with different levels associated to different reading areas inside the media library. This offers a visibility on the whole media library from the welcoming point.

The large bay windows spared in the historical buildings are protected by panels both large and mobile, made of a very light and robust material, which serve as sun-shading devices. The body of the new building, submitted to an East-West orientation will be equipped with the same device in order to protect the windows from the action of the sun, without compromising the transparency with the public space.

General manager: Luiz Trindade | Project manager: Morgan Rappy | Credits: Triptyque